Wat voel je en wat vindt jouw hoofd daarvan?

Ik heb, net zoals zoveel mensen, nog wel eens moeite met de overgang van ratio naar gevoel. Ik denk teveel, ik rationaliseer te veel en besteed te weinig aan het voelen. Dit is namelijk lekker veilig en vertrouwd.
Maar op een gegeven moment merkte ik dat er veel meer gebeurde als ik wat meer met gevoel deed. Als ik me bewuster was van dat gedeelte dat ik rationaliseerde en het gedeelte dat ik met gevoel deed. Mijn gesprekken met mensen op mij heen gingen dieper, ik had meer verbinding en de gesprekken leverden energie op in plaats van dat ze me energie kostte.
Een van mijn vriendinnen zei zelfs, ik heb geen therapeut meer nodig, want ik heb Lien. Nu voelde ik precies hetzelfde. Bij haar kon ik even mijn zegje doen, wat ik voelde, hoe ik me voelde en waarom ik me zo voelde.

Het heeft te maken met kwetsbaar opstellen. Als je vanuit je gevoel gaat spreken, stel je je kwetsbaar op. Volgens Brené Brown is kwetsbaarheid de sleutel tot alles. Zij heeft een TED talk gegeven en meerdere boeken geschreven. In haar ogen is kwetsbaarheid een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren kwetsbaarheid met onzekerheid en zijn bang dat dit niet geaccepteerd wordt door de omgeving. Onder het mom van: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is kwetsbaarheid best een ding om te laten zien.

Ook ik heb dit ervaren en heb hier nog steeds moeite mee. Ik wilde altijd gezien worden als een sterke vrouw die alles aan kon. Bij mij geen tranen in mijn ogen want dit zag ik als een teken van zwakte. Wat ik me niet realiseerde was dat zodra ik me zo hard opstelde, ik niet toegankelijk was en ik precies dezelfde houding terugkreeg.
Toen ik eenmaal liet zien dat ik ook kwetsbaar was, dat emoties geen vreemde waren bij mij en dat ook ik gevoel had, kreeg ik dit ook terug. Mensen voelden zich meer op zijn of haar gemak en kwamen bij mij in het geval van nood of juist in het geval er iets te vieren was.
Sindsdien omarm ik mijn kwetsbaarheid, ook al heb ik soms nog steeds dat boze kaboutertje op mijn schouder die vindt dat het zwak is. Ik weet in ieder geval wat het me heeft gebracht en daar ben ik trots op.

Herken je dit en zou je ook eens willen zien wat kwetsbaar opstellen voor jou kan betekenen? Schrijf je dan in voor een gratis kennismakingssessie! Het lijkt me leuk je te ontmoeten!

terug