Kabouter Kees

‘Alles wat je in jezelf houdt, blijft in het donker. Als je het bespreekbaar maakt, komt er licht op en kan het veranderen.’

Deze wijze woorden zijn van mijn trainer uit mijn coachopleiding. Ze vergeleek het met een bloem in een pot. Als je een deksel op de pot doet, kom er geen licht bij en zal de bloem nooit groeien. Pas als je het licht geeft, zal de bloem boven de aarde uitkomen en zijn ware pracht laten zien.

Ik herken dit heel erg. Voornamelijk op het vlak van overtuigingen. We hebben allemaal wel een aantal kabouters of poppetjes die op onze schouders zitten, die ons vertellen wat we wel en niet moeten doen. Deze zijn gevormd door onze normen en waarden. Sommige van deze kabouters helpen je maar anderen belemmeren je zelfs. Als je deze kabouters voor jezelf houdt en ze niet bespreekt met dierbare mensen om je heen, dan blijven ze altijd hun verhaal vertellen.

Maar mocht je er klaar mee zijn en ze tot stilte willen manen, dan zou je ze eerst moeten erkennen. Zo heb ik Kees, Kees is mijn overtuigingskabouter. Het doel in zijn leven is om mij te laten twijfelen of ik wel goed genoeg ben. Kees is al geruime tijd in mijn leven en ik krijg hem soms met geen mogelijkheid stil. Voornamelijk omdat ik alleen aan het praten ben met Kees en niemand anders weet dat Kees er is.

Doordat ik met mensen over Kees ben gaan praten, is hij stiller en stiller geworden. Hij is er nog wel, kan soms zijn kop weer opsteken, maar in de basis is hij stil. Het grappige is, dat zodra je bespreekt met een dierbaar iemand, dat je bijvoorbeeld twijfelt of je wel goed genoeg bent, ze je altijd vertellen dat je zeer zeker goed genoeg bent. Er komen dan altijd heel wat voorbeelden op je af, waardoor je toch stiekem een beetje gaat geloven dat er toch een kern van waarheid in zit. Dus Kees wordt de mond gesnoerd.

Mijn tip aan iedereen is dus, benoem de kabouters/duiveltjes/engeltjes/pinguïns en geef ze een kort podium. Je zult zien, dat je ze met een beetje hulp, zo van het podium af kan laten donderen.

Wil jij je kabouters ook een podium geven, maar weet je niet precies waar te beginnen? Klik dan hier, met 1 gratis sessie kan ik je al op weg helpen!

terug